مقدمه :
در عصر حاضر ، مجازی سازی سرور و دیتا سنتر عضو جدایی ناپذیر هر سازمان و ارگانی است .
مجازی سازی برای کاهش هزینه، پایداری و امنیت بستر شبکه، مورد استفاده قرار میگیرد.
با استفاده از مجازی سازی میتوانیم بیشترین بهره برداری و بازده را از منابع سخت افزاری سرور داشته باشیم.
مجازی سازی سرور (Virtualization) بر خلاف تصور افرادی که مجازی سازی سرور را یک فناوری نوین به حساب می آورند، مربوط به دهه ۷۰ میلادی یعنی نزدیک به ۴۰ سال پیش است. زمانی که شرکت آی بی ام (IBM) یکه تاز عرصه محاسبات دیجیتالی و رایانه ها بود.
در واقع سیستم عاملهای موجود دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی اساساٌ بر پایه اشتراک منابع سخت افزاری یا همان مجازی سازی کار می کردند و اصولاً بدلیل گرانی منابعی نظیر حافظه، دیسک، پردازنده مرکزی و سایر ملحقات آن امکان بهره برداری غیر اشتراکی بسیار پر هزینه بود.
بعد از ظهور نسل جدید رایانه ها و سرویس دهنده های غیر Mainframe كه دارای توان کارکرد بالا و قیمت پایین بودند، رویكرد قبلی سیستم عامل ها در استفاده اشتراکی منابع به تدریج كمرنگ شد و استفاده از سرویس دهنده های کوچک و متوسط بدون دغدغه از صرف هزینه های گزاف سخت افزاری فراگیر شد.
همچنین با رشد سرویس های نرم افزاری جدید در شبكهها، و بر آورده شدن نیاز هركدام از این سرویس ها با استفاده از سختافزار و منابع سیستمعامل اختصاصی، راهبرد جدیدی به شکل “یك سرویس دهنده برای هر سرویس شبکه” به وجود آمد که این رویكرد کماکان در بسیاری از شبکه ها مورد استفاده قرار دارد اما این راهبرد جدید یک اشکال دارد و آن هم این است که بر طبق آمار در تعداد كثیری از سرویس دهنده ها، میزان استفاده از منابع به كمتر از ۲۰% محدود است. این رویه باعث بالا رفتن هزینه و مصرف انرژی و در عین حال كاهش بهرهوری سخت افزار می گردد.
در نتیجه دوباره مسئله صرفه جویی و مدیریت منابع در راهبرد جدید مورد توجه قرار گرفت. منتهی این بار تنها IBM جلودار نبود و شرکت ها و موسسات تحقیقاتی بسیاری وارد میدان شده بودند.
*كاهش هزینه ها، *بالابردن بهرهوری سخت افزار و *مدیریت آسانتر و كارآمدتر سرویس دهنده ها، اهدافی هستند که مدیران و متخصصان شبكه را به سمت قرار دادن سرویس های مختلف بر روی یك سختافزار قدرتمند سوق داد. در راهبرد جدید، هدف، قراردادن سرویسهای متنوع بر روی یك سخت افزار به صورت متمركز و با هزینه كمتر بود تا از این طریق مدیریتی آسانتر، كم هزینهتر ، فرایندهای نگهداری و پشتیبانگیری راحتتر، دسترسی و قابلیت اعتماد بالاتر فراهم گردد.
مجازی سازی سرور یعنی مستقل کردن سرویس دهنده های نرم افزاری و سیستم عاملها از سخت افزار یک سرور، بعبارت دیگر راه اندازی یک سرویس و یا سیستم عامل بر روی یک بستر واسطه
مجازی سازی سرور چیست ؟
مجازی سازی سرور (Server Virtualization) تکنیکی برای تقسیمبندی یک سرور فیزیکی به چندین سرور مجازی کوچکتر، به کمک یک نرم افزار مجازی سازی میباشد.
در مجازی سازی سرور، هریک از سرورها چندین سیستم عامل را در یک زمان واحد اجرا میکنند.
مجازی سازی سرور تلاش میکند تا میزان بهره وری از منابع را با استفاده از تقسیمبندی سرورهای فیزیکی به چندین سرور مجازی، که بر روی هریک از آنها سیستم عامل و اپلیکیشنها مختص به خودش نصب شده است، افزایش دهد.
مجازی سازی سرور میتواند هر سرور مجازی را وارد به رفتاری مانند یک سرور فیزیکی کند، که این امر موجب افزایش ظرفیت هر ماشین فیزیکی میشود.
در واقع “مجازی سازی سرور” مابین سرور و سیستم عامل قرار می گیرد. نرم افزار های مجازی سازی سرور سیستم عامل مهمان را فریب می دهند.
این سیستم عامل ها بر روی ماشین های مجازی اجرا می شوند، اما بواسطه نرم افزار مجازی ساز گمان می کند که به طور مستقیم با سرور فیزیکی در ارتباط است.
از همین رو چندین ماشین سیستم عامل مهمان مجازی می توانند فقط از طریق یک سرور فیزیکی مورد استفاده قرار بگیرند و به این ترتیب سود زیادی را نسیب سازمان کنند.
انواع مجازی سازی سرور
۱.نصب چند سیستم عامل روی یک سرور
این متد روش سنتی مجازی سازی است که جزء اصلی هر سازمان محسوب میشود.
علت این امر به سبب امکاناتی می باشد که این راهکار در اختیار سازمان ها و ارگان ها قرار میدهد.
۲. نصب یک سیستم عامل روی چند سرور سخت افزاری
این روش بیشتر برای سازمان های تخصصی و یا آزمایشگاهی انجام گرفته، و مزیت های خاص خود را دارا میباشد.
یعنی میزان پردازش و سرعت جابجایی اطلاعاتدر این روش از مجازی سازی بسیار بالاتر از شیوه سنتی میباشد.
به بیان دیگر شما میتوانید از بستر سخت افزاری چندین سرور، برای یک سیستم عامل استفاده کنید.
این کار توان آن سیستم عامل را چند برابر میکند.
به طور مثال برای یک پردازش سنگین سیستم عامل توانایی استفاده از چندین CPU را دارد که در کمترین زمان پردازش اطلاعات شما را انجام دهد.
سرور مجازی
یکی از تکنیکهای جدید در بازار کار استفاده از مجازی سازی سرور میباشد. در واقع امروزه مجازی سازی سرور جز اصلی بیشتر مراکز داده منظور میشود. علت آن نیز میتوان به دلیل امکاناتی باشد که مجازی سازی سرور در اختیار مدیران بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت مدیریت بهتر قرار میدهد و از سوی دیگر مجازی سازی سرور با امکان افزایش بهره وری در استفاده از بخش سخت افزاری با ایجاد کاهش هزینه ها نیز مورد توجه میباشد.
تعریف مجازی سازی سرور عبارت است راهکار و روشی که سبب میشود چندین سیستم عامل کاربر به شکل همزمان روی یک میزبان سخت افزاری قرار گیرد. به شکل غالب کار مجازی سازی توسط یک نرم افزار صورت گرفته و سبب اجرای برنامه کاربردی بر روی سخت افزارهای متفاوتی که وجود فیزیکی ندارند را امکان پذیر میکند.
علت استفاده از مجازی سازی سرور
اگر طی سالیان گذشته شما به عنوان یکی از کارمندان یک سازمان به یک سرور نیازمند بودید و درخواست آن را میکردید این کار با یک پروسه طولانی و زمان بر همراه بود، زیرا باید مناقصه ای جهت خرید سرور صورت میگرفت و سپس سیستم عامل روی آن نصب و راه اندازی شده و سپس به شما تحویل داده میشد. اما امروزه با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی سرور شما به راحتی میتوانید در بازه زمانی کوتاهی آن را تحویل گرفته و حتی با روشها و قابلیتهای clone و template میتوان بازه زمانی جهت نصب سیستم عامل را نیز حذف کرده و این قضیه بازه تحویل گرفتن سرور را نیز کوتاه تر میکند.
در گذشته قبل از ایجاد فناوری مجازی سازی سرور، ادارات و سازمانها جهت امور کاری خود از یک برند خاص سرورهای سخت افزاری و همین طور تجهیزات و وسایل مربوطه استفاده میکردند. اما امروزه با مجازی سازی سرور شما از این انتخاب راحت شده و میتوانید به هر شکل از سروری که تمایل دارید استفاده کنید، زیرا از نظر تکنولوژی و فن آوری مجازی سازی سخت افزاری همیشه یک قدم عقبتر از روشهای مجازی سیستم عاملها بوده و ایجاد همسویی در سطح سیستم عامل و hyper visor ها صورت گرفته و همین عامل سبب بالا رفتن قدرت انعطاف پذیری مدیران مراکز داده و شبکه شده و به آنها اجازه استفاده از هر گونه سخت افزاری جهت استفاده را میدهد. حتی با مجازی سازی سرور به راحتی دیگر شما میتوانید از یک سخت افزار به سخت افزار دیگر انتقال پیدا کنید.
مزایای مجازی سازی سرور
۱- صرفه جویی در مصرف انرژی
۲- کاهش میزان فضای مصرفی در دیتا سنتر
۳- استفاده چندین نفر به طور اشتراکی از سرور و بالا بردن بهره وری
۴- صرفه جویی در مقدار فضای مورد نیاز جهت مکانهای سرویس دهنده ها
۵- مدیریت بهتر شبکه و ایجاد انعطاف پذیری
۶- افزایش ظرفیت شبکه و انعطاف پذیری بیشتر آن
۷- فرآیند نگهداری و پشتیبانی آسانتر
۸- افزایش و بازدهی بیشتر توان عملیاتی با استفاده از سرور مجازی
۹- ایجاد امنیت بیشتر سیستمها
۱۰- کاهش پیچیدگی های عملیاتی
۱۱- کاهش هزینه خرید سخت افزاری
معایب سیستم مجازی سازی سرور ها:
تخصص در مدیریت و راه اندازی ماشین های مجازی
کاهش نسبی سرعت
توقف کار چندین سرور در صورت اشکال در دستگاه
برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در ضمینه خدمات مجازی سازی و اطلاع از هزینه های پیاده سازی، خرید لایسنس سیتریکسو ریموت دسکتاپ میتوانید به صفحه مجازی سازی Virtualization مراجعه کنید و یا با شماره 91010204 – 021 تماس حاصل فرمایید.